Masa Örtüleri

Masa örtüleri deyince aklımıza hemen annelerimizin özenle yaptıkları çeyiz sandıkları gelir ve dantel masa örtüleri o çeyiz sandıkların baş assolistidir. Peki sadece dantel masa örtülerimi bulunur tabi ki hayır. Hazır aldıkları, değişik kumaşlardan masa örtüleri de bulunur. Peki masa örtülerini neden kullanırız? Hemen hepimizin kullanım amacı yemeklerimizi güzel bir sunumla misafirlerimize ikram etmek. Çünkü yemeklerin lezzeti kadar nasıl sunulduğu da önemlidir. Ne yazık ki masa örtüleri çoğunlukla verdiğimiz davetler sırasında gün yüzüne çıkar. Nedense insanlar gündelik hayatlarında masa düzenine pekte dikkat etmezler. Halbuki bizim için en asıl olan ailemiz ve onlara gösterdiğimiz önemdir. Bu yüzden ne kadar es geçsek de normal zamanlarda da sofra düzenimize dikkat etmeliyiz. İnanın bana güzel bir masa örtüsü ve doğru sofra düzeni ile yemek için ayırdığınız zaman çok daha keyifli hale gelecek. Bugün sofrada çatal, bıçak ve yemek tabakların nasıl konulması gerektiğine değinmeyeceğiz. Çünkü o konuya,  yemek masasında sofra düzeni başlıklı yazımızda değinmiştik. Bugün sadece farklı renk ve çeşitlerde masa örtülerine ve masa örtüleriyle yemek odasında nasıl bir dekorasyon sağlayabiliriz bunun üzerine konuşacağız. İlk olarak sizlere Bartın özgü olan tel kırma masa örtüsünü göstermek istiyorum.

masa-ortuleri

Bildiğiniz üzere tel kırma masa örtüleri yeniden moda olmaya başladı. Hatta yanlış hatırlamıyorsam geçtiğimiz yaz “Tel kırma sanatını öğrenmek için Kosava’dan geldiler” başlıklı bir haber okumuştum. Anlayacağınız üzere tel kırma sanatına Türkler kadar yabancılarında ilgisi büyük. Tel kırma masa örtüleri ile retro yemek odası oluşturabilirsiniz. Sırada ise gri yemek odasına çok yakışacak bir masa örtüsü.

masa-ortuleri-1

Grinin bütün tonlarını bu masa örtüsünde görebilirsiniz. Gri tonlarıyla yemek odasını sonbahara hazırlarken pembe çiçekleriyle yemek odasına renk katabilirsiniz. Yuvarlak yemek masalarında kullanabileceğiniz masa örtüsüyle keyifle yemeklerinizin sunumunu yapabilirsiniz.

masa-ortuleri-2

Jakarlı kumaştan üretilen oval masa örtüsü, şekli sayesinde yemek odasını estetik gösterirken pembe çiçekleriyle yemek odasını hareketlendirebilir. Jakarlı kumaş, masa örtülerinde sıkça duyduğumuz bir kelime. Peki ne demek jakarlı kumaş? Jakarlı kumaş, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilen kumaş ipliklerin oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Yün, keten, pamuk, ipek vb maddelerden elde edilir.

masa-ortuleri-3

Beyaz masa örtüsü, üzerine serilen renkli runner ve turuncu peçetelerle tamamlanan masa dekorasyonu. Renkli ve gösterişli bir yemek masası olmuş.Ahşap renkli sandalyeler bu yemek masasına çok yakışacak. Peki dekorasyonu değiştirirsek, beyaz masa örtüsü üzerine pembe runner serersek ve pembe bir kombin yaparsak nasıl olur?

masa-ortuleri-4

Bence çok romantik yemek odası olur. Dikdörtgen yemek masasıyla rahatlıkla kullanabilir, pembe sandalye kılıflarıyla kombin yapabilir ve yemek odasına farklı bir hava katabilirsiniz. İsterseniz biraz da koyu renk masa örtülerine göz atalım.

masa-ortuleri-5

Jakarlı kumaştan üretilen, gri, mor ve mavi renklerin kombinasyonundan oluşan kare yemek masasıyla kullanabileceğiniz kare masa örtüsü. Mor renk sandalyelerle güzel bir kombin yapabilir ve mor yemek odası oluşturabilirsiniz. Dantel masa örtülerine bakalım bir de isterseniz.

masa-ortuleri-6

Dantel masa örtüsünün altına su yeşili keten kumaş serebilir ve tatlı bir kombin yapabilirsiniz. Yemek odasında vintage dekorasyonu seviyorsanız güzel bir alternatif.

Önceki İçerikRetro Yemek Odası
Sonraki İçerikBej Yemek Odaları
Merhaba, 1988, Beypazarı/Ankara doğumluyum. 2005 yılında Ege Fen Fakültesi/Biyoloji bölümünü kazandım; bu bölümden 2010 yılında mezun oldum. Üniversite eğitimim boyunca Doğa Gözlem Topluluğu'na başkanlık ettim. Şimdi Gazi Üniversitesi Biyoloji bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Aynı zamanda Yemek Odası adlı kuruluşun yöneticisiyim.

1. Jakarlı kumaşı bende fazlasıyla tercih ediyorum çünkü kaliteyi ve konforu bir arada sunuyor. Elinizi şöyle üzerinde bir gezdirdiğinizde arada ki farkı anlıyorsunuz. Dekorasyon olarak benim için zevkin işareti.