Çevre Dostu Mutfaklar İçin 8 Öneri

Çevre dostu mutfak

Mutfağınızı çevre dostu bir mutfağa dönüştürmeye ne dersiniz? Mutfağınızı doğa dostu bir mekana dönüştürmek istiyorsanız; çevreye duyarlı materyalleri seçip tadilat yapmak için harika bir zaman. Peki ya diğerleri? Gerçek şu ki, mutfağınızı çevre dostu yapmak için mutlaka mutfağını yenilemenize gerek yok. Evinizi doğaya daha uygun bir hale getirmek için hala birkaç seçeneğiniz var ve bunların çoğu kolay ve ucuzdur. İşte çevre dostu mutfaklar için 8 öneri…

Kendi Torbanızı Kullanın

Doğaya zarar vermemek için alabileceğiniz küçük ama etkili bir yöntem; ancak hala birçoğumuz bunu yapmayı unutuyor. Markete kendi torbanızı götürmeye ne dersiniz? Sevdiğiniz birkaç şık çantayı kullanabilirsiniz. Ayrıca Accessorize mağazasında güzel kumaş çantalar var, onları da tercih edebilirsiniz. Mutfakta boş bir dolap varsa oraya koyabilir, kilere koyabilir ya da bez çantanız varsa, mutfağınızda bir askı kullanabilirsiniz. Bundan böyle markete gittiğinizde, poşet kullanmayarak doğaya daha az zarar vermenin haklı gururunu yaşayacaksınız.

Geri Dönüşüm Köşesi Oluşturun

Evinizde geri dönüşümü sağlamak için iyi bir sisteme ihtiyacınız olacak. Evinizin yakınlarında geri dönüşüm kutuları yoksa, evde de bir geri dönüşüm merkezi oluşturabilirsiniz. Tezgahın altında basit plastik kutular kullanabilir ya da mutfaktaki yedek bir dolabın içini geri dönüşüm merkezi olarak değerlendirebilirsiniz.

Kendi Bitkilerinizi Yetiştirin

Yemek pişirmeyi seviyorsanız; evde kendi bitkilerinizi yetiştirmek, mutfağınızı daha yeşil yapmak için hem eğlenceli hem de çevre dostu bir yoldur. Bahçeniz yoksa da otlar yetiştirebilirsiniz. Evinizde açık bir alan yoksa, bunun için mutfaktaki tezgahın üzerini de değerlendirebilirsiniz.

Suyunuzu Arıtın

Suyunuz için bir arıtma sistemi kurmak, marketten alacağınız sudan tasarruf etmek ve ailenizi sağlıklı tutmanın harika bir yoludur. Buzdolabınızda bir arıtma sisteminiz olsa bile, bir tane de mutfak lavabonuza yerleştirmeyi deneyin. Böylece yemek pişirmek ve temizlemek için kullandığınız suyun arıtıldığından emin olacaksınız. Daha kolay bir filtreleme çözümü istiyorsanız, su arıtma sürahileri de satın alabilirsiniz.

Doğal Temizlik Malzemeleri Kullanın

Mutfağınızı çevre dostu yapmanın bir diğer kolay yolu da doğal temizlik malzemeleri kullanmaktır. Son günlerde, marketlerde çevre dostu temizlik ürünleri bulmak çok daha kolay. Bununla birlikte, mutfağınızda bulunan bazı malzemeler ile de pratik ve etkili doğal temizlik malzemeleri hazırlayabilirsiniz.

Bulaşık Makineniz Tamamen Dolmadan Çalıştırmayın

Yapılan araştırmalar, bulaşık makinelerinin bulaşıkları elle yıkamaktan daha fazla enerji ve su tasarrufu sağladığını gösteriyor. Bununla birlikte, bulaşık makinenizin dolu olmadığı zamanlarda sık sık çalıştırıyorsanız, çok fazla suyu boşa harcayabilirsiniz. Ayrıca gece çalıştırmak da iyi bir fikir. Böylece elektrik faturasından da tasarruf etmiş olacaksınız.

Cam Kaplar Kullanın

Cam kaplar daha pahalıdır, ancak daha uzun ömürlü olurlar ve plastik kapların çoğunun içerdiği kimyasallardan hiçbirini içermezler. Cam kavanozlar, mutfakta kullanmak için hem dağa sağlıklı hem de daha ekonomik bir seçenektir.

Kağıt Havlu Kullanımını Azaltın

Tezgahın üzerine dökülen meyve suyunu temizlemek ve sızıntılarla mücadele etmek için kağıt havlu iyi bir seçimdir. Bununla birlikte, kolay temizleme ve bakım için mutfak havlularına güvenmek, daha fazla çevre dostu olmanıza yardımcı olur. İhtiyacınız olduğu her an elinizin altında olması için, mutfakta bol miktarda farklı renk ve desende mutfak havlusu bulundurun.

1. Kesinlikle hepsini yapmalıyız. Çevreye o kadar çok zarar veriyoruz ki, herkes kendi evinde az da olsa bir şeyler yapsa damlaya damlaya göl olur misali çok şeye katkıda bulunmuş oluruz.