Yemek Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Bugün yemek odalarımızın aydınlatması üzerine konuşacağız. Yemek odalarımızı iyi bir şekilde aydınlatmanın püf noktaları üzerinde duracağız. Işıklandırma evinizin ve yemek odalarınızın en önemli dekorasyon unsurudur. Çünkü ışıklandırma hem işinizi kolaylaştırır hem de evinizi güzelleştirir. Fotoğraflarımız üzerinden iyi aydınlatma ip uçlarına bakalım isterseniz.

yemek-odasi-aydinlatmasi-nasil-olmali

• Merkez ışığınız yemek masası üzerinde olmalıdır ve ışığın seviyesini ihtiyacınıza göre değiştirmelisiniz. Daha fazla ışık istiyorsanız daha güçlü ampuller takabilirsiniz.
  • Aydınlatma için seçtiğiniz ürün yemek masasına çok yakın olmamalıdır. Yemek masasından en az 60 cm yukarıda olmalıdır.

yemek-odasi-aydinlatmasi-nasil-olmali-1

• Yemek masanızda yanan mumlar kullanıyorsanız, aydınlatmanın hemen altında olmamalı. Çünkü yanan mumların dumanı ve ısısı ve aydınlatmaya zarar verebilir.

yemek-odasi-aydinlatmasi-nasil-olmali-2

• Özel aydınlatma dokunuşları yaparak nesneler üzerinde vurgu yapabilirsiniz. Spot lambalar vurgu aydınlatma yöntemi içerisinde en çok kullanılandır. Bu yemek odası aydınlatmasında olduğu gibi spotlarla yemek odanızda sevdiğiniz aksesuarları öne çıkarabilirsiniz.
  • Tabi ki yemek odanızda spot lambalardan yararlandıysanız yemek masanızın üzerinde merkez aydınlatma kullanmayı unutmayınız.

yemek-odasi-aydinlatmasi-nasil-olmali-3

• Vurgu aydınlatması için sadece spotlar kullanılmaz. Duvarda aplikler kullanarak da istediğiniz aksesuarları öne çıkarabilirsiniz.
  • Aplik seçiminizi masa aydınlatması için seçtiğiniz ürünle uyumlu olacak şekilde yapmalısınız.

yemek-odasi-aydinlatmasi-nasil-olmali-4

• Aydınlatmanızı tek bir kaynakla yapmak zorunda değilseniz. Konsol üstünde abajurlar tercih ederek birden fazla aydınlatma kaynağı kullanabilirsiniz. Abajurlar yemek odanızda sadece aydınlatma değil aynı zamanda estetik bir görünüm vermesi açısında da önemli aksesuarlardır.

yemek-odasi-aydinlatmasi-nasil-olmali-5

• Dilerseniz yemek masası  aydınlatması ile diğer aydınlatma sistemlerini aynı anda kullanabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken diğer aydınlatma sistemlerini doğru yerlere koymak ve yemek masası için seçtiğiniz aydınlatma ürünüyle uyumu yakalamak. Örneğin; yemek masanızda şamdan avize tercih ediyorsanız, masanızda aynı tonlarda şamdanlar kullanabilir, konsol üstünde otantik abajurlar tercih edebilirsiniz.

yemek-odasi-aydinlatmasi-nasil-olmali-6

• Yemek odanız için ayırdığınız alanın tavanı büyükse, yemek masası aydınlatması olarak aynı renk, farklı çeşit aydınlatma ürünlerini aynı anda kullanabilirsiniz. Yemek masanızın uzunluğuyla doğru orantılı olacak sayıda aydınlatma ürünü seçebilirsiniz. Örneğin; 8 kişilik dikdörtgen yemek masasında ortalama 5-6 tane aydınlatma ürününü aynı anda seçebilirsiniz. Yemek odanızda estetik bir görüntü yakalamak istiyorsanız seçtiğiniz lambaların ortalama boyutları birbirine yakın olmalıdır.

yemek-odasi-aydinlatmasi-nasil-olmali-7

• Yemek masanızın yüzeyi parlak yada cam ise masa örtüsü kullanarak yansıyan ışığın gözünü rahatsız etmesini önleyebilirsiniz. Bu sayede yemek yerken gözünüz yorulmayacak ve zorlanmayacaktır.

yemek-odasi-aydinlatmasi-nasil-olmali-8

• Yemek odanızda otantik bir aydınlatma oluşturmak istiyorsanız fenerler ile bunu yapabilirsiniz. Fenerler ile sağlanan aydınlatma yeterli olmayacağı için tavan içine gömülü spot lambaları kullanarak ve atmosferi bozmayacak mumlar tercih ederek yemek odanızdaki ışığın şiddetini artırabilirsiniz. Yemek odalarınızı aydınlatma da en önemli püf nokta ışık kaynaklarını doğru açıdan uygun yerlere koymak ve ortamın net görülmesini sağlayacak kadar ışık kaynağı kullanmaktır. Çünkü gereğinden fazla ışık kaynağı kullanılması ve aydınlatma ürünlerinin yanlış yerlere konulması gözlerimiz zorlanabilir ve yorulabilir.

1. Çok mantıklı ve güzel fikirler. Ben de yemek masamın üzerinde aydınlatma kullanıyorum, eskiden yoktu ve çok karanlık geliyordu yemek yerken o bölüm. Çok beğendim bazı örnekleri, birden fazla aydınlatma kullanma fikri çok hoş. Hem şık da duruyor.