Yemek Odası Tasarımınızı Kusursuz Kılacak Detaylar

geleneksel yemek odası takımı

Yemek odası, sevimli evlerimizin en sosyal alanıdır. Kahvaltıları, akşam yemeklerini, ailemizle ve dostlarımızla paylaştığımız en ideal alandır. Bu nedenle yemek odasında kullandığımız takımların kimliği ve yansıttıkları evinizdeki birçok alandan daha önemlidir. Yemek odası alanını ve yemek odası takımınızı nasıl dekore ettiğiniz, hangi renk tonlarını ortaya çıkarttığınız, odadaki nesneler sizin o alana ne kadar değer verdiğiniz göstermektedir. Önemsenmeyen bir yemek odası ve takımları, birçok olumsuz sonuç doğuracaktır. İyi ışıklandırılmamış, ferah olmayan, renk tonlarının birbirine karıştığı bir yemek odasına sahipseniz. Yazımıza göz atmanızda fayda var. Yemek odası takımınızı kusursuz kılacak detaylar adlı yazımızı sizler için derledik.

Yemek Odanızı Ve Ruhunuzu Aydınlatın

Aydınlatma evlerimizin her alanı ve her köşesi için çok büyük önem arz etmektedir. Yemek odalarında da kullanıcıların ruh hallerine göre aydınlatma yapmak önemlidir. Yemekten sonra masada oturulan vakit boyunca aydınlatmanın ferah ve geniş olması ortamdaki herkesi mutlu edecektir. Bu gibi zamanlarda geniş aydınlatma ile odanızın her köşesini çok abartmadan aydınlatmalısınız. Yemek odası takımınızdaki renk ve tonlara göre ışık seçmekte bir o kadar hayatidir. Diğer bir yandan ise geniş aydınlatma yerine ailenizle yemek yerken yumuşak aydınlatmayı uygulayabilirsiniz. Modern hayatın içerisinde yer alan aile bireyleri akşam eve geldiklerinde çok yorgun olabilirler. Bu yüzdendir ki yumuşak aydınlatma ortamdaki ciddiyeti kaldıracak, bitkin düşmüş aile bireylerini daha da yormayacak ve samimi bir ortam yaratacaktır.

Yemek odası takımızın ve odanın alanına göre ışıklandırma aracında değişikliklere gidebilirsiniz. Büyük bir takıma ve yemek odasına sahipseniz büyük ışık kaynakları ve avize kullanmaktan çekinmeyin. Alanınız ve takımınız birbirine bağlı olarak küçükse çoklu ve yansıtmalı aydınlatmalı seçmekte fayda var.

Yemek odası takımınızdaki masa ile ışık kaynağınızın formları da önemlidir. Yuvarlak masalarınızın üzerinde küresel ışıklandırma kaynakları seçerken, keskin ve dörtgensel ışık kaynaklarınızda daha doğrusal ışık kaynakları kullanmak odanızda güzel sonuçlar verecektir.

Yemek odası takımınızla birlikte uyum içeren farklı ışık kaynaklarını da alanınız içerisinde kullanabilirsiniz. Mumlar, yansıtıcı taşlar, levhalar ve kristaller ortamı zenginleştirmede iyi örnekler olabilir.

Geniş Alanlar Yaratmaya Çalışın

Birçok insanın yemek odası şartlar gereğince küçük ve dar olabilir fakat bu dünyanın sonu demek değil. Odanızda alan kazanmak için öncelikle yemek odası takımınızdaki masalardan ve sandalyelerden başlamalısınız. Dar alanlarda dörtgen masa yerine yuvarlak masalar tercih etmeli, sandalye formlarını olduğunca küçük şekillerden seçmelisiniz. İnsanlar yemeğe başlamadan önce veya yemek yedikten sonra kalkmak istediklerinde onlar için yeterli alanın olduğundan emin olun. Geniş alanlı bir yemek odasına sahipseniz, uzayabilen masalar tercih edebilirsiniz. Bu masalar sayesinde geniş alanınızı kullanabilir ve masadaki bireyler için ferah bir ortam sağlayabilirsiniz.

şık ve gösterişli yemek masası

Renklerle ve Tonlarla Oynamaktan Korkmayın

Yemek odanız ve yemek takımınızdaki renkler alanın kimlik kazanmasına yardımcı olur. Nevresimleriniz, örtüleriniz için seçtiğiniz renklerin öncelikle hangi trendi takip edeceğine karar vermek mantıklı bir davranış olacaktır. Klasik trendleri ve gelenekleri takip etmek isterseniz fildişi, bej, kahverengi ve beyaz renkleriyle kombinler yaratabilirsiniz. Bizden duymuş olmayın ama artık geleneksel renkler yemek odasında bir şey ifade etmiyor. Yine de bu renklerle geleneksel bir estetik yaratabilirsiniz.

Parlak keten ve kadifelerle cesur renkleri birleştirmeyi denemeniz sizi yeni bir serüvene doğru yola çıkartacaktır. Cesur ve cıvıltılı renkleri yemek odanızda ve takımınızda kullanmaktan asla çekinmeyin. Farklı renkler ve farklı çeşit kumaşlarla kontrastlar yaratın. Kontrastların karşıtlıkları yemek odası alanınıza düzensizlik yaratabilir bunu tonlara göre ayarlamaya çalışmalısınız.

Duvarlarınızın Ortamdaki Etkisini Küçümsemeyin

Duvar dokuları ve duvar rengi “yemek odası takımınız kusursuz kılacak detaylar” dan biridir. Duvar renklerinizi yemek odanızın takımlarıyla uyumlu hale getirmeyi deneyin. Duvarlarınızı farklı şekiller veya seyahat ettiğiniz konumlardaki eşyalarla süsleyin. Böylelikle yemek odanızı içselleştirip hayatınızın bir parçası olmasını sağlayabilirsiniz. Dahası bu eşyalar size seyahatlerini hatırlatacaktır.

Duvarlarınızı süslemek için yemek odası takımınıza uygun dekorlar bulamadıysanız, üzülmeyin. Kendi el işleriniz ve yarattığınız estetik nesneleri kullanarak ortamda güzel bir etkileşim yakalayabilirsiniz.

kreatif yemek masası

Yemek Odası Takımınız İçin Bir Referans Noktası: Halı

Yemek odalarınızda halı tercih edip etmemek size kalmış fakat referans noktası oluşturma bakımından iyi bir halı her zaman önem teşkil eder. Yemek odanızdaki takımların ve unsurların birbirleriyle bir uyum içinde olması her zaman için yeterli olmayabilir. Buna benzer durumlarda ise tabi ki dokusu ve renkleriyle göz dolduran bir halı her zaman iş görür. Unutmayalım ki halı ve yemek odası takımı arasında ortaya çıkan tezatlıklar ortamı derinden sarsarak yarattığınız tüm büyüyü ve uyumu sonsuza dek bozabilir. Halı seçimlerinizde her zaman dikkatli davranmanız fayda var. Yemek odanıza halı seçerken her zaman yemek odası takımınızdaki ağır gelen tonları ve renkleri belirlemelisiniz. Yemek odası takımınızla aynı renkte olacak bir halı ortamda estetik namına hiçbir şey bırakmayacaktır. Bunun tam tersi olarak eğer yemek odası takımınız içerisinde az yer kaplayan renkleri belirleyip halınızı bu şekilde seçerseniz, yemek odanız yeni bir hal alabilir.

Son Dokunuşlar Önemli

Vazolar, heykeller, dekoratif objeler ve fazlası yemek alanınızı ve yemek odası takımınızı kişiselleştirmede yardımcı olur. Tabi ki bu öneriyi uygularken dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır. Yüksek sayıda ortama dağıtılmış dekoratif obje ve vazo gibi eşyalar ortamınızı dağınık hissettirebilir. Böyle bir hataya düşmek yerine yemek odanız ve yemek odası takımınız ile kişisel tarzınızı yaratan, renk uyumunu yakalayan az sayıda objeleri ortama yerleştirebilirsiniz. Buradaki asıl amaç yemek alanındaki az sayıda obje kullanarak ortamdaki dengeye odaklanmaktır. Alanınızın ne kadar sayıda objeye sahip olabileceğini diğer bir etkileyen unsur ise masalarınızın formu ve yapısıdır. Yuvarlak masalı yemek odası takımlarında birkaç tane dekoratif obje yeterli olurken büyük ve dikdörtgen masalar içini aynısını söylemek yanlış olacaktır. Dikdörtgen benzeri masalarda daha fazla adette dekor objeler kullanabilirsiniz.

elips yemek odası takımı

İnsanlar gibi her mekan da sanata ihtiyaç duyar. Yemek odası takımınızla uyum içerisinde olacağını düşündüğünüz bir sanat eseri parçası ile ortamınıza sanatın ruhunu canlandırabilirsiniz. Bir tablo veya estetik bir heykel bu durumda size yardımcı olacaklardır. Maliyet konusunda endişeleriniz varsa neden kendiniz bir sanat eseri ortaya çıkartmayı deneyemeyesiniz. İçinizdeki saklı olan sanatçıyı ortaya çıkararak estetik eserler ortaya çıkaracağınızdan eminiz. Sonuçta kendi yemek odanızı sizden daha iyi bilen yok. Bu sayede sanatınızın içerisine belki de yaşanmışlıkları ve sevginizi de katabilirsiniz. Bunun yanı sıra yemek odanıza bir bitki koymadan son dokunuşunuzu tamamlamak istemezseniz. Yemek odası takımızla ton olarak uyan bir çiçekle yemek odanıza son noktayı koyabilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için “yemek odası takımınızı kusursuz kılacak detaylar”ı ve küçük ipuçlarını sizlere önermiş olduk. Eğer önerilerde eksik kalmış yerler olduğunu düşünüyorsanız sizi sitemizin yorum kısmına davet ediyoruz. Yorum kısmında hem öneriler hakkında görüşlerinizi yazabilir hem de yeni önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni yazımızda görüşmek üzere, dekorasyon sizinle olsun!