Dekoratif Salon Aksesuarları: Tüyolar ve Örnekler

dekoratif salon susleri

İyi bir oturma odasının kanepe, sandalye, sehpa ve benzeri çeşitli eşyalara ihtiyacı vardır, ancak sadece bu eşyalarla dekoratif bir salon yapılması pek mümkün olmaz. Gerçekten iyi bir oturma odasına sahip olmak istiyorsanız odanızda mutlaka dekoratif salon aksesuarları için yer ayırmanız ya da odanızı aksesuarlar etrafında dekore etmeniz gerekir.

Dekoratif salon aksesuarları tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış olsa da ilham kaynağı olması adına dekore edilmesi gereken bir salonda ne tarz aksesuarlar kullanabileceğinizi açıklamak yararlı olabilir. Bu açıdan aşağıda çeşitli ayrıntılarıyla dekoratif salon aksesuarları için olmazsa olmaz önerilere değinilmiştir.

ari kovani tarzi salon koltugu yastiklari

Yastıklara İhtiyacınız Var

Salon içerisinde yastığa ihtiyaç duymanızın tek sebebi harika bir aksesuar olması değildir. Yastıklara yer açmak istemenizin nedeni konfor ve karakteristik bir hava katmak da olabilir.

Konforlu bir koltuk yastığı en rahat sandalyeden bile daha rahat hissetmenizi sağlayabilir. Buna ek olarak arkadaşlarınızla sohbet ederken sırtınız bir desteğe ihtiyaç duyabilir ya da kucağınıza aldığınız yastık sayesinde kendinizi daha rahat ifade edebilirsiniz.

Sebep ne olursa olsun koltuk ya da sandalyelerinizde mutlaka birkaç yastığa yer vermeniz gerekir.

Yastık oldukça dekoratif bir eşya da olabilir. İddialı bir aksesuar olmasa dahi rengi, dokusu ve desenleri sayesinde salonunuzun eşsiz bir görünüme kavuşmasını mümkün kılacak aksesuar yastık olacaktır. Yastık satın alacaksanız tek bir tarzla kendinizi sınırlandırmayın, her mevsim için ayrı ya da sadece iki farklı renk, desen ve dokuda yastık grubu satın alabilirsiniz.

Kaç tane yastık alacağınız salonunuzun büyüklüğüne ve ne kadar yastık istediğinize bağlı olarak değişecektir. Yastıkların salon dekorasyonunda ne kadar önemli olduğunu anlamak için varsa yastıkları koltuklarınızdan kaldırın ve salonunuza bir daha bakın.

notr renk dokuma buyuk koltuk ortusu

Şal ya da Koltuk Örtüsü

Şal ya da koltuk örtüsü yastıklara oldukça benzeyen aksesuarlardandır, ancak odasında tarz isteyen kişiler için olmazsa olmaz materyallerdendir.

Şık bir şal ya da koltuk örtüsü odanızı bambaşka bir görünüme kavuşturabilir. Çok pratik ve kullanışlı olan bu dekoratif aksesuarlar sayesinde ruh halinizi odanıza yansıtabilirsiniz. Her koltuk için aynı örtüyü satın almanıza ve hatta her koltuk için ayrı şal ya da koltuk örtüsü almanıza dahi gerek yok.

Sadece evinizde birkaç farklı desen, doku ve renge sahip şal veya koltuk örtüsü bulundurun ve bunları canınız sıkıldıkça değiştirin. Bu sayede hem salondan sıkılmayacak hem de mevsime en uygun karakteri odanıza yansıtabileceksiniz.

beyaz taklit kurk

Taklit kürkler son dönemlerde dekoratif salon aksesuarları arasında ciddi bir popülariteye sahip. Bu açıdan salonunuzda kullanmak için taklit kürk satın almayı da düşünebilirsiniz. Yaz aylarındaysanız daha parlak ve sade şeyler kullanın, kışın kalın ve tüylü olanlara yönelin. Taklit kürk kış aylarında kullanılabilecek en güzel dekoratif salon aksesuarları arasında yer almaktadır.

Bitkiler Aksesuar Olabilir

salonda yetismeye uygun bitkiler

Her oturma odası içerisinde insandan başka yaşayan bir şeylere ihtiyaç duyar. Eğer bütçeniz buna uygunsa salonunuzda çeşitli bitkiler yetiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu hem dekoratif salon aksesuarları konusunda bütçenizi çok zorlamamanızı sağlayacak hem de almanız gereken bir sorumluluk olduğu için hayatınızı düzene sokacaktır.

Çiçeklerle ilgili bilmeniz gereken diğer harika şeyse normalde bir araya gelmemesi gereken renkleri bir araya getirebilme imkanı sağlamasıdır. Örneğin sarı ile mavi renk normalde bir araya geldiğinde tuhaf bir görünüm oluşturabilirken bunlar çiçekler vesilesiyle bir araya geldiğinde harika bir görünüm elde etmenizi sağlar.

Hangi boyutta olursa olsun çiçekler ve bitkiler bir odada kullanılabilecek en harika şeylerdendir. Hem güzel kokar hem de güzel görünür, eğer daha önce denemediyseniz salonunuzu çeşitli bitkilerle dekore etmeyi mutlaka düşünmeniz gerekir.

Mumlar

dekoratif salon mum ve mumluklari

Hiçbir şey mum kadar rahatlatıcı bir ruh hali uyandıramaz, dolayısıyla mumlarınızı salonda sergilemekten çekinmeyin. Eğer birden fazla ve farklı şekil, renkte mum satın alırsanız çok daha iyi olur.

Samimi bir akşam sohbeti yaparken ya da yatmaya hazırlanırken mumlarınızı yakabilir, günün tüm yorgunluğunu atabilirsiniz. Buna ek olarak yapısı gereği her rengi güzel şekilde lanse edebilen mumlar salonunuzun çok daha güzel görünmesini sağlayacaktır.

Kişisel Şeyler

el isi ozel sanat eserleri

Oturma odanızda bulundurmanız gereken en önemli şeyler arasında tamamen şahsınıza ait materyallerdir. Bu materyaller kişisel olduğu kadar anlamlıdır. Eğer salonunuzda karakterinizi yansıtmak istiyorsanız mutlaka araya size ait birkaç şey serpiştirin.

Kendi yaptığınız bir sanat eseri, fotoğraf ya da farklı özel bir aksesuar harika olacaktır. Bunun arkasındaki fikir salonunuzu aynı şekilde dekore edilmiş olsa dahi diğerlerinden ayırmak, eşsiz şeyler koymaktır. Çünkü hiç kimse sizin çizdiğiniz bir tabloyu satın alamayacak ya da diktiğiniz bir şala sahip olamayacaktır. Bu da evinizi sadece size özel ve benzersiz kılacak ayrıntılar arasında yer alır.

Sayıya Değil Kaliteye Odaklanın

basit salon tasarimi

Salonunuzu toplu üretilen dekoratif salon aksesuarları ile doldurmadan önce bunun gerçekten gerekli olup olmadığı üzerine düşünün. Çünkü salonunuza koyacağınız dekoratif salon aksesuarları sayı olarak değil kalite ve estetik olarak bir şeyler ifade etmelidir.

Bu açıdan salonunuzu olabildiğince sade tutarken olabildiğince kaliteli materyaller satın almayı düşünün. Bu sayede hem eşsiz parçalara sahip olacak, fiyatın da ötesinde hayatınıza estetik katacak hem de ucuz bir görünümden kaçmış olacaksınız.

Dolayısıyla salon dekorasyonu konusunda biraz daha basit olmak, estetiği öncelik haline getirmek yararlı olacaktır. Eğer gerçekten sanatsal bir tabloyu satın alacak kadar paranız yoksa mevcut paranızın yettiği aksesuarlara yönelmek yerine o eseri satın almak için gerekli parayı biriktirmeye odaklanın.

Bu, hem ulaşılabilir hedefler koymanıza yardımcı olacak hem de gerçekten içerisinde durmak istediğiniz bir salonunuz olmasını sağlayacaktır.

Orantıya Dikkat Edin

Kolezyum büyüklüğünde bir salonda posta pulu kadar halı kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Salonunuzun ne kadar büyük olduğunu siz biliyorsunuz, dolayısıyla kim ne tarz bir öneride bulunursa bulunsun orantının atlanılmaması gereken önemli bir ayrıntı olduğunu unutmayın.

Salonunuza bir aksesuar seçmeden ya da yerleştirmeden önce ölçekle ilgili bir problem yaşayıp yaşamayacağınızı düşünün. Ölçek ve orantı konforlu bir salon için dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılar arasında yer alır.

Doku ve Renkleri Birleştirin

Nötr renkler diğer renklerle harika bir şekilde birleşir çünkü bu renklerin arkasındaki felsefe neredeyse transparan olması, göze batmamasıdır. Öne çıkarmak istediğiniz aksesuarlarda nötr renkler tercih etmektense göze batmamasını istediğiniz dekoratif ürünlerde nötr renkler tercih edin.

Nötr renkler harika bir hata gizleyicisidir. Örneğin aslında sehpanın üzerinde olmaması gereken kocaman bir vazo sırf nötr renge sahip olduğu için göze batmaz ve hata olmaktan da çıkar. Eğer dekorasyon ve iç tasarım gibi konularda yeniyseniz, hata yapmaktan çekiniyorsanız nötr renklerle hata yapmanın gerçekten çok zor olduğunu bilmeniz önemlidir.

Yine de dokular arasında ciddi farklar olmamasını sağlayın, eğer gerçekten ne yaptığınızı bilmiyorsanız damalı koltuk örtüsü satın almayın ya da taklit postu yere sermeyin.

Asimetri Bir Tarz Olabilir

modern asimetrik salon dekorasyonu

Alışılagelmiş klişe bir odada simetrinin mutlaka olması gerektiğidir, ancak modern salon dekorasyonları incelendiğinde genellikle asimetrinin bir dekorasyon felsefesi olarak kullanıldığı görülecektir.

Bunun nedeni asimetrinin yaratıcı görünmesinin yanı sıra daha kolay olmasıdır. Simetri felsefesi altında bir salon döşeyecek kişilerin hata yapma ihtimali gerçekten çok yüksektir, buna karşın elde edeceği görünüm de harcanan zamana değmeyebilir.

Buna karşın asimetriyi bir felsefe olarak belirleyen kişiler kolaylıkla istediği dekoratif salon aksesuarları ile odasını donatabilir ve hata yapmaktan da çekinmez. Çünkü asimetri, zaten salonun karakteristik özelliği haline gelmiştir.

Dolayısıyla sehpanın üzerine serdiğiniz örtünün sağına ve soluna, aynı hizada olacak, ortalanmış şekilde iki vazo eklemeden önce buna gerçekten ihtiyaç olup olmadığını düşünün. Ek olarak simetriyi sadece belirli yerlerde kullanmanız da tuhaf bir görünüm elde etmenize yol açar. Simetri bir salonda kullanılacaksa salonun tümünün elden geçmesi gerekecektir.

Evde Kullanılabilecek Çeşitli Aksesuarlar

dekore edilmis hasir sepet icinde bitki

Yukarıda dekoratif salon aksesuarları ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntılara değindik, aşağıdaki listeyse bu direktifler doğrultusunda kullanabileceğiniz çeşitli aksesuarlar:

• Sarkıt lamba veya zemin aydınlatması gibi ürünler,
  • Sepetler ve bidonlar,
  • Kitap ve dergiler,
  • Vazo ve diğer cam eşyalar,
  • Mum ve mumluklar,
  • Çiçekler, deniz kabukları, dallar, çam kozalakları gibi çeşitli doğal elementler,
  • Aynalar, sanat eserleri ve foroğraflar,
  • Yastıklar, minderler ve koltuk örtüsü ya da şallar,
  • Tema sahibi ya da özel koleksiyonlar,
  • Kuş kafesleri ya da benzeri asma dekor ürünler,
  • Taklit kürk ya da postlar.

Bu ürünleri satın alıp salonunuzu dekore etmeden önce ölçek, kalite ve basitlik gibi faktörleri tekrar aklınıza getirin. Salonunuzda güzel duracağını düşündüğünüz ürünleri sipariş etmeden önce simetrik mi asimetrik mi salon dekore edeceğinize de mutlaka karar vermiş olun.

1. Bitkiler en güzel aksesuarlar diye düşünüyorum. Benim de evim bitki dolu. Onun dışında mumlar ve abajurlu olanlar çok güzel. Özellikle abajurlar vintage da bir hava katmış odaya, çok sevdim 🙂

• Size katılıyorum. Ev dekorasyonunda bitkiler kullanılmalı ?. Abajur çoğu kişi tarafından salon aksesuarı olarak tercih edilmiyor. Halbu ki uygun modeller kullanılırsa salon dekorasyonuna hoş bir ambiyans katabilir.