Yemek Odası Ve Salon Dizaynı

20551

Salon, dizaynı en sıkıntılı odadır. Çünkü hem koltuk takımlarınızı hem de yemek odası mobilyalarınızı aynı alana yerleştirmek zorundasınızdır. Tabi ki yemek alanı için ayırabileceğiniz ayrı bir odanız yoksa. Salonunuz geniş, kolonun yeri sorunsuz sa şans sizden yana demektir. Fakat her zaman böyle olmaya biliyor. Sizlere kolaylık sağlaması açısından farklı mimaride ki salonları ele arak yemek odası ve salon takımlarınızı nasıl yerleştireceğinizi göstermeye çalışacağız. İlk salon tipimiz dar ve uzun. Bakalım  mobilyalarımızın yerleri nasıl olmalı.

Dikdörtgen Salon Dekorasyonu

yemek-odasi-ve-salon-dizayni

Dairelerin bir çoğunun salonları uzun ve dardır. Bu mimariye sahip salonları yerleştirmenin en kolay yolu alanın geometrisine uygun mobilyalar yerleştirmektir. Örneğin seçtiğimiz dekorasyonda ki gibi salonun dikdörtgen şeklinde bir çıkıntısı varsa yemek alanınızı oraya dizayn edebilirsiniz. Bura da önemli olan yemek masanızı alana paralel yani şekildeki gibi yerleştirmek. Hatta dikdörtgen bir yemek masası seçerek mekanı daha zengin kılabilirsiniz. Ahşap bir zemine sahipseniz bence yemek alanında halı kullanarak kalabalık bir görüntü oluşturmayın. Koltuklarınızı duvara sabitleyerek yerleştirmeli, orta sehpa olarak dikdörtgen seçimler yapmışsanız üçlü koltuğun hemen önüne koymalısınız.

yemek-odasi-ve-salon-dizayni-1

Böyle bir odanın dikdörtgen şeklini dengelemek için yuvarlak şekiller kullanmayı deneyebilirsiniz. Çünkü yuvarlak yemek masası küçük alanlarda daha fazla oturma imkanı sunabilir. Oturma alanını yemek alanına paralel salonun diğer ucuna dizayn edebilirsiniz. Küçük bir kitaplıkla oturma ile yemek alanını birbirinden ayırabilir, duvarlarda beyaz tonlar tercih ederek alana ferahlık getirebilirsiniz. Ayna kullanmayı düşünüyorsanız pencerenizin tam karşı duvarına asarak penceren gelen ışığı direk odanıza yansıtabilir odanıza derinlik katabilirsiniz.

yemek-odasi-ve-salon-dizayni-2

Kapı girişinin sağ tarafına yemek masasını, sol tarafına da oturma gruplarınız koyabilirsiniz. Oturma alanı ve yemek alanı yan yana, koltuk mobilyalarında kullanılan ahşap tonları sıcak renk sandalyelerle tamamlanabilir. Dikdörtgen yemek masası camın hemen önünde dikey bir şekilde konularak alan darlığı problemi çözülebilir. Dikdörtgen mimariye sahip salonlar için sehpa önerimiz elips şekilli sehpalar.

Kare Salon Dekorasyonu

yemek-odasi-ve-salon-dizayni-3

Kare şeklinde mimariye sahip salonlar için ilk dekorasyon önerimiz, TV ünitesi yada şöminenin tam karşısına ikili yada üçlü koltuk, TV ünitesinin iki yanına simetrik olacak şekilde tekli koltuklar, büyük koltuğun hemen arkasına varsa konsol yada dresuar, tam karşılarına yemek masası konulabilir. Yemek masasının koltuğa paralel konması alanı daraltmamak adına önemlidir.

yemek-odasi-ve-salon-dizayni-4

Kare salon ve yemek odası dekorasyonunda diğer önerimiz köşe koltuk takımının kullanılmasıdır. Çünkü kare salonlarda portatif oturma gruplarının kullanılması, yemek odası takımın konumlandırılması için en ideal ortamı sunar. Kare salonlar için en ideali yuvarlak yemek masası yada yemek masasını yuvarlak şekilde koyarak kullanmaktır.

yemek-odasi-ve-salon-dizayni-5

Başka bir dizayn önerisi de köşe koltuğu kapının sol tarafına duvara sabitleyip, yemek odası takımını kapının girişine yan duvara kapıya dik olacak şekilde koymak. TV ünitesi köşe koltuğun karşı duvarına, tekli koltukları da TV ünitesinin iki yanına koyabilirsiniz. Köşe koltuk ile yemek masasının yerini de değiştirebilirsiniz. Nasıl mı? Nasıl oluyor hep birlikte inceleyelim isterseniz.

yemek-odasi-ve-salon-dizayni-6

Şekildeki gibi, yemek masasıyla koltukların yerini değiştirebilir, TV ünitesini, koltuklara çapraz koyabilir, yine tekli koltukları TV ünitesinin iki yanına koyabilirsiniz. Varsa akvaryum yada konsol gibi mobilyalarınızı yemek masasının soluna, orta sehpayı da koltuklarının önüne koyabilirsiniz. Kare salonlar için son önerimize de inceledikten sonra dekorasyonda püf noktalara bakalım isterseniz.

yemek-odasi-ve-salon-dizayni-7

Kapının sol duvarına TV ünitesine köşeleyerek koyabilir, tam karşısını da koltuğunu yerleştirebilirsiniz. Sağ duvara büfe yada konsol gibi üniteleri, karşısına da duvara paralel yemek masasını koyabilirsiniz.

Salon ve Yemek Odası Dekorasyonunda Püf Noktalar

yemek-odasi-ve-salon-dizayni-8

• Açık dağınıklığı organize edin. Yani evin belli bölgelerine dağıttığınız biblo gibi aksesuarları bir vitrin yada yaptırdığınız duvar raflarına koyun.
  • Orta sehpa dışında mobilyaların salonun tam ortasında olmamasına dikkat edin. Örneğin, konsolu, büfeyi, TV sehpasını duvara sabitleyerek kullanmanız yerinde bir dekorasyon olacaktır.

yemek-odasi-ve-salon-dizayni-9

• Yemek masanıza oturduğunuz sandalyenizi ileri geri çekerken mobilyalara çarpmaması için gerekli aralık bırakmayı ihmal etmeyin. Yani işlevsel bir alan oluşturun.
  • Duvarınıza renkli tablolar asarak salonu hareketlendirebilirsiniz. Salon dekorasyonunda aklınıza takılan soruları bizlere yazabilirsiniz, salonunuzda yaşadığınız problemleri bizlerle paylaşabilirsiniz.

1. Öncelikle yemek odası ve salon dekorasyonunda bu açıklayıcı bilgiler ve püf noktalar için içtenlikle teşekkür ederim. Dağınıklığı organize edin dediğin bölümde raflara bibloları dizin demişsiniz… Burada rafları duvara mı monte etmek mantıklı yoksa büfe mi almalıyım. Bir de rafın/büfenin rengi önemli mi dağınıklığı göstermemesi için? İşin açığı biraz dağınığım ve 1 yaşında da çocuğum var ve bilmem bilir misiniz bu evi karmaşık bir hale getirmekte. Ben istiyorum ki düzeni renklerle de düzgün şekilde koruyabileyim…
    Şimdiden teşekkür ederim.

• Salonda yeterli alanınız yoksa bence rafları duvara monte edin. Böylelikle diğer mobilyalarınızı yerleştirmek için daha fazla alanınız olacaktır. Dağınıklığı göstermemesi içi rafın renginden çok işlevsel olması önemlidir. Dağınık biriyseniz ve çocuğunuz varsa renkli organizer kutuları evinizin her yerinde kullanmanızı öneririm. Yine aklınıza takılan sorular olursa bize yazabilirsiniz.

2. Merhaba, ben yardımınızı rica edeceğim. Salonum kare ve tam ortada koridora acılan bir kapı var karsısında da pencere. Ne yapsam olmuyor kapının hemen sol yanında ufak tv ünitesi sağ yanında da ufak bir kitaplık var pencere onunde 3 lü koltuk, sol duvarda 3 lü koltuk, sağ duvarda da berjerler ve masa var. Tv köşede kalıyor salonu ortalamıyor malesef. Esyalarım yeni değiştirme sansım yok nasıl dogru bir yerleşim yapabilirim? Şimdiden teşekkürler

• Dekorasyon tekniklerine göre yerleşiminizde hata var. Bilinen standarda göre kapılar oda içlerine doğru açılır. Sizin salonunuzdaki kapıda salon içine doğru açılıyordur. TV ünğitesini kapının arkasından alın Kitaplık ile yer değiştirin. Eğer hala alanınınızı doğru kullandığınızı düşünmüyorsanız TV ünitenizi bir televizyon duvar askı aparatıyla değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Tekrar görüşmek dileğiyle. 😉

3. merhaba,
    benim salonumda 2 farklı duvarda fransız balkonu var, bir duvarda da mutfak balkonuna açılan balkon kapısı var. ne yaparsam yapayım bu salon şekil almıyor. 🙁 üstelik salonda çok fazla kiriş bulunuyor. 2 berjer, 1 ikili koltuk, 1 üçlü koltuğum, yemek masam, orta sehpam ve tv var. tv sehpası ve konsolum yok. konsol alsam salon daralıyor. tv ünitesi alsam o uzunlukta bir tv ünitesi bulamıyorum. resim de gönderebilirim. küçük bir fikriniz inanılmaz çözüm olacak bana. şimdiden çok teşekkürler

• Değerli Esra, anladığım kadarıyla kullanabileceğin duvarın yok. Ben bu tür durumlarda köşe koltuk takımı öneriyorum yani L koltuk. Bu takımı duvara değil salonu ikiye bölecek şekilde yerleştirirsen daha etkin alanı kullanabiliriz. Kirişlerin çıkıntı taraflarına niş raf yaptırabilirsin. Alanı etkin kullanalım değil mi? Tv ünitesi neyse de konsolu boşver. Çok alan kaplar. Konsol yerine duvara monte edilebilir raf sistemleri öneririm. Rengarenkleri var. Tv ünitesini de duvara askı aparatıyla çözersen kahveni içmeye gelirim. İstersen fotoğraf da gönder. Yine görüşmek üzere.

• Aylin Hanım,

Cevabınız beni inanılmaz mutlu etti.. Çok teşekkür ederim 🙂 🙂 tavsiyelerinizi biraz uygulamaya çalıştım. Son halinin fotoğrafını atmak isterim ama buradan nasıl atacağım bilemedim. Watsaptan atma şansım olur mu? ya da maille göndersem. Yorumunuzu çok merak ediyorum gerçekten.
        Sosyal medya adreslerinizi şimdi farkettim. Çevreme tavsiye etmek isterim 🙂

4. Büyük dikdörtgen bi salonum var kiradayım. Evlenirken tuttuğumuz eve göre eşya aldık bu eve az geldi. Salon takımım 3 lü 2 li ve bir tane Berjer var. Berjer tek olduğu için görüntü hoş değil. Konsol girişte solda ve önünde yemek masası. Bende diyorum ki yemek masasını camın önüne koysam koltukları konsola yakın kaydırıp televizyonu konsol üstüne koysam. Canım önünde yemek masası güzel dururmu

• Selam Züleyha,
      öncelikle az eşya yoktur, doğru kullanılmayan alan vardır. Napacaksın heryeri eşya ile doldurup? Sonra adına istifci derler! Şaka tabii. 🙂 Öncelikle senin fikirlerin çok değerli. Ne tür bir çözüm üretirsen üret bu fikirleri sonrasında gel paylaş. Ben senin yerinde olsaydım salonumu 2’ye bölerdim. Dikdörtgenimin yarısını -ki bu da neredeyse bir kare edecektir (?) – TV/eğlence; diğer yarısını da yemek/muhabbet olarak düzenleyebilirdim.
      Ama dersen ki biz yemek masasında TV izliyoruz; o zaman alanın bir diğer yarısını sessizlik köşesi ilan edip berjeri de olayın baş aktörü haline getirip bir fiskos köşesi yapabilirdim. Bu sayede ortak alanı daha geniş hale getirmiş ve etkin kullanmış oluyoruz hem de diğer aile bireylerine daha fazla özel alan açmış oluyoruz.
      Yine fikir alışverişinde bulunalım ve kararlarından beni haberdar et! Görüşürüz 🙂

5. Merhaba kare bir salonumuz var yaklaşık 20mk civarı, yemek masasını sığdırmakta zorlanıyoruz, nasıl konumlanabilir? Bir de salon için bar masası tarzı yemek masası ve sandalyeleri cok mu göze batar sizce?

• Açık Mutfak salonsa göze batmaz. Salonunuzda kullandığınız diğer mobilyalar hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz? Salonunuzda kolon kiriş gibi dekorasyonda zorlayıcı unsurlar var mı? Dilerseniz salonunuzun fotoğrafını çekip bize yazın kategorisindeki bölümü kullanarak bize gönderebilirsiniz. Böylelikle size daha sağlıklı cevap verebiliriz.

6. Merhaba Aylin hanım benim salonum 26 M2 420/620 oranındadır dikdörtgen salondur yemek masası ve oturma gurubu avize yerinde sıkıntı çekmekteyim

• Merhaba Baykal Bey,
      bize yazın bölümünden gönderdiğiniz görselleri inceledim.
      Bilmelisiniz ki salonlarda “avize”ler tam tavanın ortasından aşağı inecek diye bir tasarım kuralı yok. Öncelikle bu tabumuzu bir yıkalım. Tavanınızı güzel şekilde dekore etmek ve ambiyansı yükseltmek istediğiniz belli. Fakat zaten avizeyi seçip salon tavan tasarımını tamamladıysanız, bu tasarımı hareketlendirmek için çareler düşüneceğiz.

Salonun duvar rengi ve avize seçiminize ne kadar uygun olur bilemiyorum fakat bu tarz küçük salonlarda köşe koltuk takımı gibi köşe yemek masaları oluyor. Baya kullanışlı ve alamı da çok etkin kullanabiliyorsunuz. Tabii ağır bir salon tasarımından uzaklaştıracak bir çözüm.

Salonunuz dikdörtgen olduğundan ve diğer ucunda dış cephe penceresi bulunduğundan yemek masasını daha salon kapısından tarafa yerleştirmek çok sağlıklı olur. Çünkü aksi halde masaya servis yapılması gerektiğinde oturma grubundan engelli atlayışı yapılarak yemek masasına ulaşacağız.

Tasarım çalışmalarınız sonuçlandığında salonunuzun nihai halini ve fikirlerinizi tekrar bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.

7. Koltuk takımı aldım antrasit ve bordo ikilisi ahşap detaylar var birde beyaz rengin hakim olduguyine ahşap detaylı konsol aldım ancak yemek masam ahşap rengi vardı ne renk sandalye kullanmalıyım ve halı rengi seçiminde kararsız kaldık bu konularda takıldık kaldik

• Merhaba Rumeysa, bordo renk sandalyeler ve krem renk halı tercih edebilirsin. Aksesuar seçiminde beyaz ve açık canlı tonlar tercih etmeye çalış. Yine aklına takılan sorular olursa konuşalım.

8. Merhabalar Aylin Hanım ben de salon mu değiştireceğim , çocuklar iki olun ca onların odasını oturma odasına taşıyıp salon odasını da aktif kullanacağım ancak neyi nereye yerleştireceğim bilemiyorum … benim salonum dikdörtgen gibi kapı girişinde konsol sırasında yemek maşası hemen kapı girişinde sağ tarafta iki tekli onun karşında ikili koltuk ki fransız camın onun de diğer karşı duvarda üçlü koltuk ve sağlı sol lu iki vitrin var … tv de bu odaya geçeceği için televizyonu konsolun üzerinde kullanmak istiyorum ancak bir türlü neyi nereye yerleştireceğiz bilemedim .. odanın fotoğrafı ni atmak mümkün olsaydı yollacaktim . Şimdiden teşekkürler

• Merhaba Elif. Oturma odasını kaldırmakla iyi etmişsin. Zaten artık çok az insan oturma odası kullanıyor. Dilersen salonunun fotoğraflarını
      bize yazın kategorisindeki bölümü kullanarak gönder üzerine ne yapabiliriz konuşalım.

9. Merhaba Aylin hanım Yen’i ev aldık kare salona sahip ve ne yapsam salonda simetri oluşturamadım bir duvar boyu tv ünitem ve dikdörtgen uzun masam iki 3 lü koltuk 2 Berjer im var salonda ben kapıdan girdiğimizde sol duvar tv ünitesi karşısına 2 li berjer ler yanlara 3 lü koltuklar kapı girişinin sağ tarafına konsol önü masa onunda önüne 3 lü koltuk olarak düşündüm ama alan daraldı nasıl konumlandırabilirim fikir verirmisiniz eşyalar büyük olduğu için sonuç yemek alanı ve oturma alanı olarak konumlandıramadım

• Merhaba Safiye Hanım anladığım kadarıyla daha küçük bir eve taşındınız. TV unitesi yerine televizyonu duvara askı aparatıyla asmayı deneyin. TV’nin tam karşısına 3 lulerden birini diğer üçlüyü de sağ yanına yani üçlüler L şeklinde görünecek. 2 li berjerleri de yan yana 3 lünün sol yanına koyabilirsiniz. Konsolu boş kalan koltuk arkasına karşına da yemek masanızı koyabilirsiniz. Dilerseniz bize yazın kategorisindeki bölümü kullanarak bize salonunuzun ve mobilyalarınızın fotoğraflarını gönderirseniz size daha iyi yardımcı olabiliriz.

10. merhaba;
    salonum kare 25 m2 2 adet 3’lü 2 adet berjer 6 kişilik yemek masası ve büfesi satın aldım odaya nasıl yerleştirmem gerektiği hakkında cok kararsız kaldık yardımcı olabilirmisiniz nasıl bir şekilde odaya eşyaları koymam gerekiyor.

• Merhaba, Televizyonun karşısını oturma alanı olacak şekilde dizayn edin. Üçlü koltuklardan birini televizyonun tam karşısına, diğerini ise L olacak şekilde yanına yerleştirin. Berjerleri ise yan yana üçlünün diğer tarafına koyun. Koltukları duvara yasaladı iseniz muhtemelen berjerlerin arkasında boş alan kalacaktır. Burada ki alanı da yemek alanı olarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz bize yazın kategorimizdeki bölümü kullanarak salonunuzun ve mobilyalarınızın fotoğraflarını gönderin sizlere daha iyi yardımcı olalım.

11. Merhaba Aylin hanım salonum 27m2 salona giriş ortadan sağ taraftaki duvar daha kısa(3.70) sol taraftaki duvar daha uzun(5m) karşıda Fransız cam sağ duvara yakın.sol duva yakında balkon kapısı yere kadar.(duvardan balkona kadarki mesafe camın önü yani (4.15).balkonum ufak dar 1.75 uzunluğu derinliği 1m. Ölçülerde minik hatalar olabilir. Eşyalarımı daha almadım.masa sandalyeler ve koltuk takımı almayı düşünüyorum.nasıl yerleştirebilirim.teşekkürler.

12. merhabakr aylin hanım; görselleri bize ulaşın kısmından size ilettim. Salon ve otorma odası dizaynında büyük sıkıntılar çekmekteyim. Salonunmda fazladan bir tv ünitesi var. maalesef yemek masası ve konsol koyduğumda yemek masasından orta kısma geçiş oldukça güçleşiyor. Ayrıca evim çok loş görünüyor nasıl aydınlık bir bir görüntü elde edebilirm

• Merhaba Merve Hanım, salon ve oturma odasının loş görünmesinin nedeni duvar renginiz. Eğer imkanınız varsa duvarınızı beyaza boyatın. Tv ünitesi ve Bej koltuğunuzu koyduğunuz alanı yemek alanı şeklinde dizayn edin. Teklilerin arkasında bulunduğu duvara tv ünitenizi koyun. Bu şekilde daha kullanışlı bir dekorasyon elde edebilirsiniz. Oturma odanızda kabloların bulunduğu duvarlara renkli panolar asın. Rengarenk bir halı serin. Oturma odasında kullandığınız renkler sarı, turuncu gibi sıcak renkler olsun. Yine aklınıza takılan sorular olursa konuşalım.

13. Merhaba aylin hanim bende salonumda yemek masami nereye koyacagimi bilemedim size fotograf gondermek istiyorum ama bir turlu basaramadim nerden gonderecegim acaba

Please enter your comment!