Mutfak Dekorasyonunda Aydınlatmada Dikkat Etmeniz Gerekenler

Mutfak aydınlatma

İnşaat sektöründe son yıllarda yaşanan inanılmaz hareketlilik hepinizin malumudur. Bu hareketlilikle her yanımızda lüks konutlar bitmeye başladı. Bunun yanı sıra kentsel dönüşümle birlikte de eski evler yıkılıp yerlerine yeni binalar dikiliyor artık. Bu sektörün ilerlemesi evin iç dekorasyonunda da yenilikler ve ilerlemeler getirdi. İç dekorasyon denilince de elbette bir evin en süslü ve en önemli bölmesi mutfaktır diyebiliriz. Araba alırken aracın kokpiti ne anlam taşıyorsa, ev alırken de mutfak aynı öneme sahiptir demek yanlış olmaz sanırım.

Mutfak dolap altı aydınlatma

Mutfak Dolapları

Mutfak dolapları, ankastre seçimleri, seramikler, musluklar ya da kapılar… Hepsinin ayrı ayrı önemi vardır şüphesiz ama mutfağın ışıltısını sağlayan ana etken aydınlatma sistemleridir. Mutfak dekorasyonunda aydınlatma, artık sadece lüks konutlarda değil, orta ya da yüksek standartlı evlerde dahi üzerinde düşünülen ve en iyi uygulamanın yapılmaya çalışıldığı bir sektör haline gelmiştir. Çünkü artık yeni yapılan neredeyse hiçbir evde, mutfak tavanın tam ortasına bir ampullük ya da avizelik elektrik hattı çekmek yeterli görülmemektedir.

Mutfak duvarı spot aydınlatma

Aydınlatma Sistemleri

Aydınlatma sistemleri ile biraz ilgilenme şansınız olduysa, etkili ve doğru aydınlatma için bazı koşulların gerektiğini bilirsiniz. Doğru aydınlatma diyoruz, zira aydınlatma demek, her tarafı ampullerle, spotlarla, apliklerle donatmak anlamına elbette gelmemelidir. Eminim denk gelmişsinizdir mutfağa girdiğinizde sizi bir güneş topu gibi karşılayan ve sadece yanan ampullerden dolayı ısınmış mutfaklara. O zaman doğru aydınlatmanın da bazı etmenleri olmalıdır.

Mutfak ankastre aydınlatma

Aydınlatmada Önemli Hususlar

Bir mutfağı doğru aydınlatmada göz önünde tutulması gerekenleri kabaca şu şekilde sıralayabiliriz: Mutfak sahibinin beklentisi, mutfağın boyutu, mutfak dolaplarının modeli ve rengi, duvar ve yer döşemelerinin modeli ve rengi, mutfak penceresinin baktığı cephenin gece saatlerinde ki aydınlık durumu, mutfak içerisindeki elektrikli aletlerin ışıklı göstergeleri ve mutfağın ev içerisindeki konumu.

Orta masalı mutfak aydınlatma

Aydınlatmada Kalitenin Önemi

Elbette bu listeye başka faktörler de eklenebilir ama burada vermek istediğim mesaj, doğru aydınlatma yapmak istiyorsak bu faktörlerin mutlaka göz önünde tutulması gerekliliğidir. Aksi takdirde zaten mutfak dolaplarına sıra sıra spotlar eklenip, mutfağın tam ortasına bir avize koyulup bir de boş bir köşeye aplik yerleştirilip, mutfak parlak bir ışığa kavuşturulabilir. İngilizcede çok güzel bir tanım vardır: “it is not quantity, but it is quality.” Yani kabaca miktara değil kalitesine (etkinliğine) bakın.

Mutfak adası avize aydınlatma
Mutfak aydınlatma
Mutfak dolabı alt spot aydınlatma
Mutfak genel concept aydınlatma
Mutfak gömme spot aydınlatma
Mutfak sarı renk aydınlatma
Ahşap mutfak aydınlatma
Beyaz mutfak aydınlatma
Country mutfak aydınlatma
Doğal güneş ışığı ile mutfak aydınlatma
Mutfak asma tavan spot aydınlatma
Mutfak avizesi ile aydınlatma

Mutfak Aydınlatması ile ilgili yazımıza göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Aydınlık gelecekler diliyorum 😉

1. Aslında aydınlatma evin tüm odalarında önemli. Bizde fazla elektrik gitmesin diye ampulleri kısıyorduk ama sonrasında bu dünyaya kaç kez geleceğiz dedik ve normal seviyesine getirdik.

2. Ben şahsen mutfakta ekonomik ampüllerden kullanıyorum. Işıl ışıl olmasa da bence yeteri kadar aydınlık oluyor. Fakat oturma ve çocuk odasında asla tasarruf yapmam.

3. Kesinlikle mutfakta aydınlık ve doğru aydınlatma çok önemli bence. Ayrıca mutfağı da oldukça yükselten bir şey. Mutfak küçük de olsa büyük de olsa doğru bir aydınlatmayla geniş bile gözükebiliyor. Seviyoruz ışıkları :))

• Özellikle de bayanların evde en çok vakit geçirdiği alanın olduğunu düşünürsek mutfak dekorasyonunda aydınlatma ciddi önem arz ediyor ?. Siz mutfağınızda hangi aydınlatma türlerini kullanıyorsunuz?